Υγεία

Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει – Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Η μωβ μέδουσα έχει κάνει την εμφάνιση της στις ελληνικές θάλασσες και αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών.
Μωβ μέδουσα: Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει – Τα συμπτώματα – Πότε πρέπει να πάτε σε γιατρό

Η αύξηση του πληθυσμού των μωβ μεδουσών στη χώρα μας έχει ξεκινήσει από το 2020 και το συγκεκριμένο είδος (Pelagia noctiluca) αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για την αντιμετώπισή του τσιμπήματός της.

Τα συμπτώματα του τσιμπήματος

Η μωβ μέδουσα μεταφέρει νευροτοξίνη με το τσίμπημα της κάτι που είναι αρκετά επώδυνο. Η επαφή με τη μωβ μέδουσα και τους νηματοκύστες της, κάνει το  ανθρώπινο δέρμα να εμφανίσει  ερύθμημα, πρήξιμο κάψιμο αλλά κάποιες φορές και σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο – και νευροτοξικές επιδράσεις, που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Τα πιθανότερα συμπτωματα

Πόνος που θυμίζει κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα της πάσχουσας περιοχής και κάποιες φορές εμφάνιση αποτυπώματος της μέδουσας πάνω στο δέρμα. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν και κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:

Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία​
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια
Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.

Τι δεν χρησιμοποιούμε

Τα παυσίπονα, το ζεστό νερό και οι παγοκύστες βοηθούν. Αντιθετα με τις οδηγίες που ισχύουν για άλλα είδη μεδουσών, σε αυτή την περίπτωση, το ξύδι που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα δεν ενδείκνυται.

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος αλλά επιδεινώνουν τον πόνο. Το τσίμπημα από τη  συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Αναλυτικά τα βήματα για την φροντίδα από τσίμπημα

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας.

Προτεινόμενο Άρθρο Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.

5. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.

6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).

7. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Γενικές συστάσεις προς τους πολίτες

Επιπλέον οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους προτού επιλέξουν πού θα πάνε για μπάνιο. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας.

Σε περίπτωση που υπάρχει πλαγκτόν στην παραλία η σύσταση είναι οι πολίτες να μην κολυμπάνε, καθώς οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν και προτιμούν τα σημεία αυτά. Τέλος καλό θα είναι οι πολίτες να έχουν μαζί τους κάποια αντισταμινική ή κορτιζονούχα αλοιφή.

Ροή Ειδήσεων