Πίστη

Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Η Αγία Αγάθη είναι η προστάτιδα του μαστού της θρησκείας μας και ιάτειρα των μαστικών παθήσεων.
Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη της Αγίας Αγάθης και πως αυτή συνδέεται με τις παθήσεις του μαστού και την ίαση τους στην θρησκεία μας. Παρακάτω ακολουθεί ο μαρτυρικός βίος της.

Η ιστορία της Αγίας Αγάθης

Η Αγία Μάρτυς Αγάθη καταγόταν από την Κατάνη της Σικελίας. Το λατινικό Μαρτύριον, που είναι αρχαιότερο, όπως και το Εγκώμιον, που συνέταξε ο Πατριάρχης Μεθόδιος, δεν αναφέρουν την ιδιαίτερη πατρίδα της. Αντίθετα ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής σημειώνει ότι τόπος καταγωγής της Αγίας ήταν το Παλέρμο. Την πληροφορία αυτή υιοθέτησαν αβασάνιστα και οι υπόλοιποι Συναξαριστές, επώνυμοι και ανώνυμοι. Την καταγωγή της Αγίας Αγάθης από την πόλη της Κατάνης ενισχύει και ο Άγιος Πέτρος, Επίσκοπος Άργους, στο Εγκώμιον που έγραψε για τον σικελικής καταγωγής, από την πόλη της Κατάνης, Επίσκοπο Μεθώνης Αθανάσιο.

Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Ο Άγιος Πέτρος αναφέρει μάλιστα ότι στην πόλη αυτή η Αγία γεννήθηκε, ανατράφηκε και μαρτύρησε. Η Αγία Αγάθη προερχόταν από ευγενική και εύπορη οικογένεια. Οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες και πρέπει να τους έχασε σε μικρή ηλικία. Όμως η Αγία από παιδί έβαλε στην καρδιά της τον Χριστό και αφιερώθηκε στην Εκκλησία. Η Αγία Αγάθη μαρτύρησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.). Το μαρτύριο της Αγίας άρχισε όταν ομολόγησε την πίστη της στον Χριστό. Πρώτα ασκήθηκε σε αυτήν ένας ψυχικός βιασμός, που είχε διάρκεια τριάντα ημέρες, χωρίς όμως να την κάμψει. Βλέποντας ο έπαρχος της Σικελίας Κυντιανός, άνθρωπος με άγρια ένστικτα, την σταθερότητα της Αγίας, προσπάθησε να μεταστρέψει το φρόνημά της ώστε να θυσιάσει στους θεούς.

Η συνέχεια του βίου της Αγίας

Ύστερα την παρέδωσε σε κάποια άπιστη γυναίκα, που την ονόμαζαν Αφροδισία και τις θυγατέρες της, για να την πείσουν να αρνηθεί την πίστη της στον Κύριο. Όταν άκουσε ο Κυντιανός από την Αφροδισία ότι η Αγία Αγάθη παρέμενε άκαμπτη, πλημμύρισε από οργή. Διέταξε να την οδηγήσουν μπροστά του και άρχισε πάλι τις απειλές. Στον διάλογο που ακολούθησε, η Αγία υποστήριξε με πνευματική ανδρεία και παρά το νεαρό της ηλικίας της, ότι είναι δούλη Χριστού. Κατηγόρησε ευθέως τον έπαρχο ότι πιστεύει σε ξόανα και, μάλιστα, αναρωτήθηκε, πως ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος παρουσιάζεται με την πίστη του τόσο ανόητος. Ο έπαρχος, μόλις άκουσε αυτό, ράπισε την Αγία και διέταξε να την κρεμάσουν και να την λογχίσουν. Παρά τους φρικτούς πόνους, η Αγία Αγάθη εξακολουθούσε να ομολογεί την πίστη της στον Χριστό και να δηλώνει ότι τα βασανιστήρια της προξενούν χαρά, γιατί είναι πρόσκαιρα. Ο Κυντιανός, έξαλλος από οργή, διέταξε να τον αποκόψουν τον μαστό. Ύστερα από την φρικώδη αυτή πράξη την οδήγησαν στη φυλακή.

Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Μόλις πλησίασαν τα μεσάνυκτα, επισκέφθηκαν την Αγία ο Απόστολος Πέτρος, με μορφή γέροντα και ένας Άγγελος, με μορφή παιδιού, που κρατούσε λαμπάδα. Άπλετο φως πλημμύρισε το υγρό και σκοτεινό κελί της Αγίας. Ο Απόστολος γιάτρεψε τις πληγές της και αποκατέστησε τον κομμένο μαστό. Η πόρτα της φυλακής άνοιξε και οι λοιποί κρατούμενοι ωθούσαν την Αγία να αποδράσει. Αυτή, όμως, σκεπτόμενη από τη μία ότι θα τιμωρηθούν οι δεσμοφύλακες αν δραπετεύσει και από την άλλη ότι έπρεπε να υπομείνει το μαρτύριο, δεν έφυγε από το δεσμωτήριο. Την τέταρτη ημέρα, ο Κυντιανός την προσάγει στο δικαστήριο. Εκεί της επαναλαμβάνει ότι αν δεν υπακούσει στο αυτοκρατορικό διάταγμα και δεν θυσιάσει στους θεούς, θα θανατωθεί. Καμιά όμως απειλή δεν έκαμψε την Αγία. Ομολόγησε και πάλι την πίστη της στον Χριστό και επέδειξε τις θεραπευμένες πληγές της.

Ο απάνθρωπος τότε έπαρχος διέταξε να ρίξουν γυμνή την Αγία Αγαθή πάνω σε αιχμηρά κεραμίδια
Πάνω τους έκαιγαν κάρβουνα. Ξαφνικά, μεγάλος σεισμός έγινε στην πόλη της Κατάνης και προξένησε πολλές ζημιές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν ο σύμβουλος του έπαρχου Σιλουανός και ο φίλος του Φαλκόνιος. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση ο Κυντιανός διέταξε να μεταφέρουν την Αγία στη φυλακή. Μέσα στο δεσμωτήριο η Αγία προσευχήθηκε στον Κύριο και Τον ευχαρίστησε για τη δύναμη που της χάρισε. Και μόλις τελείωσε την προσευχή της, παρέδωσε το πνεύμα της. Ήταν το έτος 251 μ.Χ Ο λαός της Κατάνης, έντονα θορυβημένος από το γεγονός, διαμαρτυρήθηκε στον έπαρχο. Στη συνέχεια, μετέφεραν το τίμιο λείψανό της σε ασφαλές μέρος. Τότε παρουσιάσθηκε ένας λευκοντυμένος νεαρός, άγνωστος στους αυτόχθονες, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τον τάφο της Αγίας Αγάθης και πάνω σε μαρμάρινη πλάκα έγραψε τα εξής:

«Νούς όσιος, αυτοπροαίρετος τιμή εκ Θεού, και πατρίδος λύτρωσις». Οι παριστάμενοι είπαν ότι ο νεαρός εκείνος ήταν ο Άγγελος της Αγίας. Ο λαός της Κατάνης τιμούσε και σεβόταν την Αγία. Ως ανταπόκριση στην τιμή αυτή, η Αγία Αγάθη έσωσε την πόλη της από τη φοβερή έκρηξη του ηφαιστείου της Αίτνας. Οι κάτοικοι της Κατάνης έτρεξαν στον τάφο της και αφού πήραν τη λάρνακα με το άγιο λείψανό της, την έστρεψαν προς την λάβα, που ζύγωνε την πόλη και έτσι αποσοβήθηκε η συμφορά. Το γεγονός αυτό συνέβη στις 5 Φεβρουαρίου του έτους 252 μ.Χ., ακριβώς ένα χρόνο μετά το μαρτύριο της Αγίας. Η Σύναξη της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης ετελείτο στο Μαρτύριό της, το οποίο βρισκόταν στο έβδομο του Βυζαντίου. Τα ιερά λείψανά της μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των αυτοκρατόρων Βασιλείου Β’ (976 – 1025 μ.Χ.) και Κωνσταντίνου Η’ (1025 – 1028 μ.Χ.).

Θεωρείται προστάτιδα του μαστού και ιάτειρα των μαστικών παθήσεων λόγω του μαρτυρίου της

Ακόμα θεωρείται προστάτιδα των γυναικών που έχουν προβλήματα στον θηλασμό των βρεφών.  Μετά την άλωση της Πόλης το 1204 ο Δόγης Enrico Dandolo χάρισε στους κατοίκους της Κατάνης το κομμάτι που είχε απομείνει μετά την κλοπή στην Βασιλεύουσα.

Προτεινόμενο Άρθρο Κατερίνα Ζαρίφη: Πιο όμορφη από ποτέ – η αρετουσάριστη φώτο με μαγιό Κατερίνα Ζαρίφη: Πιο όμορφη από ποτέ – η αρετουσάριστη φώτο με μαγιό

Ο ξακουστός τεχνίτης Giovanni di Bartolo στην Avignone κατασκεύσασε μια προτομή- λειψανοθήκη της Αγίας το 1376, μετά από εντολή που έδωσε ο Επίσκοπος της Κατάνης. Μέχρι σήμερα το αντικείμενο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο θησαυρό του καθεδρικού Ναού. Τα υπόλοιπα λείψανα της Αγίας κρατούνται σε λειψανοθήκες από ασήμι. Στο τέλος του 15ου αιώνα ο Angelo Novara, ασημουργός στο επάγγελμα έφτιαξε μια λάρνακα στο σχήμα του Καθεδρικού Ναού του Μιλάνου ώστε να μπορούν να λιτανεύονται τα λείψανα. Σήμερα η λάρνακα παραμένει άδεια στις λιτανείες.

Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Στην Cremona της Ιταλίας φυλάσσονται η λάρνακα με την επιγραφή που άφησε ο Άγγελος στον τάφο της Αγίας μαζί με την μια ωμοπλάτη της. Την επιγραφή την έχουν τοποθετήσει σε  ξύλινη θήκη ,έχει 8 επισκοπικές βούλες και είναι αγιογραφημένη και από τις 2 όψεις.

Που τιμάται η Αγία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η Αγία τιμάται κυρίως στις μονές  Αγίου Παύλου Αγίου Όρους (όπου τεμάχιο της κάρας της), Παναγίας Κορωνιωτίσσης-Δακρυρροούσης Ληξουρίου Κεφαλληνίας (όπου θαυματουργή εικόνα και λείψανο της Αγίας. Αγάθη Μεγαλογένους ελέγετο η κτιτόρισσα της Μονής Ηγουμένη, η οποία τιμούσε πανηγυρικά την Αγία της), Αγίας Αικατερίνης Αιγίνης (όπου ναός, εικόνα και λείψανο της Αγίας που επιμελήθηκε η κτιτόρισσα της Μονής Ηγουμένη Αγάθη Δουρατσίνου).Στα Σταμνά Αιτωλικού τιμάται ιδιαιτέρως η Αγία σε ιδιαίτερο παρεκκλήσιο με ημερομηνία πανηγύρεως την 23ην Αυγούστου. Στο χωριό Ζυγός στον Σπαρτίλλα της Κέρκυρας βρίσκεται ναός της Αγίας. Στην παραλία του χωριού Χαράκι της περιφέρειας του κεφαλοχωρίου Μαλώνα της Ρόδου βρίσκεται η σπηλιά της Αγίας Αγάθης όπου σώζεται μέχρι σήμερα σπηλαιώδης ναός της Αγίας – ασκητήριο παλαιών μοναχών. Η Αγία εμφανιζόταν ανέκαθεν στους ψαράδες του χωριού∙ λείψανα μοναχών βρέθηκαν κατά τον ευπρεπισμό του σπηλαίου, ενώ συχνά ακούγονται αγγελικές μελωδίες από τον ιερό χώρο. Στην Καρδίτσα υφίσταται χωριό «Αγία Αγάθη». Επίσης στον Πλατανότοπο Ελευθερουπόλεως υφίσταται ωραίο παρεκκλήσιο της Αγίας. Ασματική Ακολουθία και Παρακλητικό Κανόνα στην Αγία τέλος συνέθεσε ο Όσιος Γέροντας Γεράσιμος ο Μικραγιαννανίτης.

Ο ρόλος του Νίκου Αλιάγα στο πανηγύρι της Αγίας

Ιδιαίτερα γνωστό  σε όλη την Ελλάδα έχει κάνει το πανηγύρι της Αγίας στα Σταμνά Αιτωλικού ο γνωστός  παρουσιαστής και δημοσιογράφος Νίκος Αλιάγας. Ο ίδιος κατάγεται από εκεί και μάλιστα έχει δώσει και στην κόρη του το όνομα της Αγίας.

Κάθε χρόνο στο παρεκκλήσι της Αγίας Αγάθης στα Σταμνά πραγματοποιείται πανηγύρι προς τιμήν της στις 23 Αυγούστου από την εποχή του 1821.

Πίστη: Ποια Αγία είναι προστάτιδα του μαστού και γιατί;

Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού πραγματοποιείται πομπή που διανύει μεγάλη απόσταση με συνοδεία οργάνων και τραγουδιών όπως το παρακάτω: «Σ’αφήνω στην καληνυχτιά, Άγια Αγάθη μου γλυκειά, ρίχνω και μια κουμπουριά, κάτω τ’άρματα….». Το πανηγύρι λήγει στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού.

Ροή Ειδήσεων