Πίστη

«Καλή Παναγιά»: Γιατί επικράτησε αυτή η φράση τον Δεκαπενταύγουστο

Κάτι που γνωρίζουμε και από το σχολείο είναι ότι οι φράσεις που επικρατούν στην αργκό ή στη ντοπιολαλιά δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστές γραμματικά
«Καλή Παναγιά»: Γιατί επικράτησε αυτή η φράση τον Δεκαπενταύγουστο

Στην Κοίμηση της Θεοτόκου από άκρη σε άκρη της χώρας ακούγεται η ευχή, «Καλή Παναγιά». Μια γλωσσολόγος εξηγεί αν αυτή η φράση είναι σώστη.

Κάτι που γνωρίζουμε και από το σχολείο είναι ότι οι φράσεις που επικρατούν στην αργκό ή στη ντοπιολαλιά δεν είναι απαραίτητο να είναι σωστές γραμματικά. Μπορεί να περιέχουν λάθη και πλεονασμούς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη φράση «καλή επιτυχία».

Κοίμηση της Θεοτόκου: Είναι σωστή γραμματικά η φράση «Καλή Παναγιά»;

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Πηνελόπη Καμπάκη, εξηγεί σε ανάρτησή της στο Facebook τι ισχύει με τη φράση «Καλή Παναγιά»:

Προτεινόμενο Άρθρο Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά

«Καταρχήν δεν υπάρχει πλεονασμός στις ευχές που έχουν το καλό/καλή/καλά στην αρχή τους και που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζουν ταυτολογικές ή υπερβολικές. Αλλά και πλεονασμό να το θεωρήσουμε, πού το κακό; Ο πλεονασμός είναι πολύ συνήθης στην γλώσσα αρχαιόθεν.

Ροή Ειδήσεων