Εργασιακά

Ψάχνουν αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν υπάλληλο. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναλάβουν τη δουλειά

Αυξημένο τουριστικό κύμα οδήγησε σε έλλειψη προσωπικού στην εστίαση, με προτεινόμενη λύση εισαγωγή εργατικού από τρίτες χώρες.
Ψάχνουν αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν υπάλληλο. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναλάβουν τη δουλειά

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες την καλοκαιρινή περίοδο καθώς το προσωπικό παραιτείται και η εργασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν την ένταση της τουριστικής περιόδου και απλώς εγκαταλείπουν τη δουλειά τους στη μέση του καλοκαιριού για να αναζητήσουν ηρεμία και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους.

Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, τα εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες έχουν προσαρμόσει τη λειτουργία τους λόγω της υψηλής ζήτησης. Κλείνουν νωρίτερα, επανασχεδιάζουν τα μενού τους με αφαίρεση των λιγότερο δημοφιλών πιάτων, μειώνουν τον αριθμό των τραπεζιών, και επιστρατεύουν φίλους και συγγενείς για να βοηθήσουν στην κουζίνα και το σέρβις, προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Επιπλέον, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν επιστρέψει στην ενεργό δουλειά, φορώντας ξανά τις ποδιές, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση.

Ψάχνουν αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν υπάλληλο. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναλάβουν τη δουλειά

Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν αναγκαστεί να αναλάβουν ρόλους όπως να καθαρίζουν ή να σερβίρουν προκειμένου να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους λειτουργικές και να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση τουριστών. Αυτή η εικόνα είναι εμφανής σε πολλά νησιά του Αιγαίου και στη Χαλκιδική, ιδιαίτερα από τις αρχές του Αυγούστου, καθώς βρισκόμαστε στο ύψος του καλοκαιριού. Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται και το εικονίζομαι της ελληνικής φιλοξενίας.

Η έλλειψη προσωπικού στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς αυξάνεται αντί να μειώνεται, παρά τις προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων στην τουριστική βιομηχανία. Πολλοί εργαζόμενοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας που αντιμετωπίζουν.

“Έλειπαν στην αρχή της σεζόν από την βαριά βιομηχανία του τουρισμού 40.000 με 50.000 εργαζόμενοι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού.”

«Αυτές οι κενές θέσεις όχι μόνο δεν καλύφθηκαν, αλλά αρχίζουν και εγκαταλείπουν από την πίεση και τις καταστάσεις όσοι πήγαν να δουλέψουν φέτος. Αν εγκαταλείψουν και άλλοι, μπορεί να φτάσει αυτό το νούμερο και τις 60.000» Ο Τάσος Ζησόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι αυτό το φαινόμενο είναι εμφανές κυρίως σε νέους μάγειρες και ζαχαροπλάστες, ενώ λιγότερο σε σερβιτόρους.

Ο Γεώργιος Γκίλης, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, επισημαίνει ότι καθώς πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, η αύξηση των ωρών εργασίας για τους εργαζομένους θέτει το ζήτημα εάν θα μπορέσουν να αντέξουν μέχρι το τέλος της σεζόν. «Άνθρωποι είμαστε όλοι και έχουμε συγκεκριμένες δυνατότητες. Φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν και άλλα κενά από ανθρώπους που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν», συμπληρώνει. Ψάχνουν αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν υπάλληλο. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναλάβουν τη δουλειά

«Είναι η πρώτη χρονιά που αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα σε αυτό το μέγεθος και δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό. Φαντάζει πολύ πιο δύσκολο από ό,τι αρχικά είχε εμφανιστεί» προσθέτει ο Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να εξασφαλίσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της τουριστικής σεζόν και να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση, καλύπτοντας επιδέξια τις κενές θέσεις εργασίας που προέκυψαν λόγω έλλειψης προσωπικού. «Έβαλαν ποδιές και οι μαγαζάτορες και είτε δουλεύουν υπερωρίες, είτε επιστρατεύουν συγγενικά τους πρόσωπα, είτε ποντάρουν στο φιλότιμο του προσωπικού τους που το απασχολούν χρόνια και το νιώθουν σαν οικογένεια» αναφέρει ο Κ. Γκιλής.

Προτεινόμενο Άρθρο Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά Ιζαμπέλα Κογιεβίνα: Η «εξαφάνιση», η νέα ζωή ως πιλότος και τα 3 παιδιά

Τα καταστήματα προχωρούν σε νωρίτερο κλείσιμο εξαιτίας της δυσκολίας να καλυφθούν οι βάρδιες στην εργασία

Στην κουζίνα, οι ειδικοί αναγκάζονται να αναλάβουν μόνιμα τις πιο απαιτητικές εργασίες, ενώ οι νεότεροι αναλαμβάνουν λιγότερο απαιτητικές καθήκοντα όπως τη λάντζα και τις γενικότερες εργασίες. Φέτος, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις, εισήλθαν στην εξίσωση μαθητές που μόλις ολοκλήρωσαν τις σχολικές τους υποχρεώσεις και φοιτητές που εργάζονται μερική απασχόληση για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα.

Σε πολλά νησιά, περιορίζεται ο χρόνος λειτουργίας και αρκετά μπαρ κλείνουν στις 12 το βράδυ. Καφετέριες και ταβέρνες ξεκινούν τη λειτουργία τους αργότερα από το συνηθισμένο, καθώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού για τις βάρδιες. «Αρκετά καταστήματα εστίασης δουλεύουν λιγότερες ώρες και διαθέτουν περιορισμένες καρέκλες. Αυτό είναι επικίνδυνη ακροβασία. Να έρχονται μετά από τόσα χρόνια τόσοι τουρίστες και έχοντας περάσει μνημόνια, κόβιντ, να έχεις τόσες υποχρεώσεις, να βλέπεις τη δουλειά και να μην μπορείς να ανταποκριθείς είναι ακροβασία» τονίζει ο Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

Παρατηρούνται φαινόμενα αυξημένης ζήτησης και μετακίνησης εργαζομένων από τη μία εργασία στην άλλη στις Κυκλάδες

Το φαινόμενο της μετακίνησης εργαζομένων από τη μία δουλειά στην άλλη είναι έντονο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων «καταγράφεται μια πλειοδοσία όπου οι εργαζόμενοι επιλέγουν πού είναι καλύτερες οι συνθήκες για αυτούς, με αποτέλεσμα την μια μέρα να έχει πρόβλημα η μία επιχείρηση και την άλλη μέρα να έχει κάποια άλλη. Πάντως, γίνεται μια υπέρβαση όπου είναι μικρές και οικογενειακές οι επιχειρήσεις. Αυτές ποντάρουν στις ίδιες δυνάμεις για να βγει η χρονιά» σημειώνει ο κ. Ρούσσος.

Ψάχνουν αλλά δεν καταφέρνουν να βρουν υπάλληλο. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να αναλάβουν τη δουλειά

Όλο και περισσότεροι φορείς στην αγορά εκφράζουν ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα προκύψει στο τελικό τουριστικό προϊόν και στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους τουρίστες, λόγω της αυξανόμενης έλλειψης εργατικού δυναμικού. «Λένε θα ‘ρθουν 30 εκατ. -35 εκατ. τουρίστες και θα γίνει χαμός. Το θέμα είναι αν δεν υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις. Αφενός δεν θα μπορούν να πιάσουν τους στόχους που έχουν ώστε να αποσβέσουν και να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και η ποιότητα των υπηρεσιών θα είναι χαμηλή και δεν θα αποτελέσει αυτή η χρόνια ως χρονιά πρεσβευτή που θέλαμε» αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου.

«Μπορεί φέτος να μην φανεί αυτό αλλά του χρόνου αν δεν λάβουμε έγκαιρα μέτρα με δεδομένη την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα των εργατικών χεριών το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο» συμπληρώνει ο κ. Ρούσσος.

Προσλαμβάνουν εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες για να καλύψουν τις θέσεις εργασίας κατά την επερχόμενη τουριστική σεζόν

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού την επόμενη τουριστική σεζόν και της αδυναμίας να επιτευχθεί η απαραίτητη εργασία, οι πρόεδροι των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων προτείνουν ως λύση την εισαγωγή εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες. «Είναι αναγκαίο να επανεξεταστούν κάποια πράγματα, όπως ξεκίνησαν δειλά-δειλά με τις εργασιακές συνθήκες πάντοτε με την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πρέπει,όμως, να αντιληφθούμε όλοι μας ότι σε μια τουριστική περιοχή θα πρέπει να γίνεται συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών γιατί σε μια σεζόν που οι ρυθμοί στη δουλειά είναι έντονοι και δουλεύουμε πέντε μήνες δεν μπορεί να λειτουργεί η αγορά με τους κανόνες που υπάρχουν. Πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερες ρυθμίσεις που να καλύπτουν εργαζόμενους και εργοδότες» τονίζει ο κ. Ρούσσος.

Η κατάσταση της έλλειψης προσωπικού στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Οι επιχειρηματίες αναγκάζονται να λύνουν προβλήματα στρατηγικής και να προσαρμόζουν τη λειτουργία τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες απαιτήσεις της σεζόν.

Ροή Ειδήσεων