Ελλάδα

Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι-σταθμό της ταινίας “Ορατότης μηδέν”

Το γνωστό λαϊκό τραγούδι “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” κρύβει πίσω του μία τραγική ιστορία.
Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι-σταθμό της ταινίας “Ορατότης μηδέν”

Η κλασική πλέον ταινία “Ορατότης μηδέν” με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο ήταν μία από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου. Σημείο -σταθμός- της ταινίας πέρα από την ερμηνεία του πρωταγωνιστή το τραγούδι “Βρέχει φωτιά στη στράτα μου” που ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Στράτος Διονυσίου.

Σενάριο και σκηνοθεσία στην ταινία επιμελείται ο Νίκος Φώσκολος που εμπνέεται την υπόθεση από την τραγική ιστορία του αδερφού του Νίκου Κούρκουλου που χάθηκε σε ναυάγιο το 1952.

Η τραγική ιστορία

Ήταν τρίτος πλοίαρχος σε γκαζάδικό το οποίο χτυπήθηκε στα ανοιχτά της Βενεζουέλας από τυφώνα. Το πλήρωμα σώθηκε καθώς σε μια βάρκα μπήκαν ο καπετάνιος με τους μηχανικούς και τους πλοιάρχους.

Η τραγική ιστορία πίσω από το τραγούδι-σταθμό της ταινίας “Ορατότης μηδέν”

Την βάρκα την ξέβρασε το κύμα σε ακτή της Βενεζουέλας αλλά μόνο το σώμα του καπετάνιου βρέθηκε άψυχο με τους υπόλοιπους να αγνοούνται. Τραγική φιγούρα η μητέρα του Νίκου Κούρκουλου, Αυξεντία που δεν αποδέχτηκε ποτέ το θάνατο του γιού της και ήλπιζε ότι κάποτε θα τον ξαναδεί ζωντανό. Την μέρα που έγινε το ναυάγιο ο ηθοποιός είχε πει στην μητέρα του: «Μάνα, μεγάλο κακό θα μας βρει».

Η υπόθεση της ταινίας

Σύμφωνα με το σενάριο, μια νύχτα με θύελλα δέκα μποφόρ, το ατμόπλοιο «Χριστίνα» της Ναυτεμπορικής Ρίχτερ βυθίζεται. 26 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και ο μόνος επιζών είναι ο Άγγελος Κρεούζης, ο ρόλος που υποδύεται ο Νίκος Κούρκουλος.

Στις ανακρίσεις που ακολουθούν αποδεικνύεται ότι το καράβι διαλύθηκε από έκρηξη στους λέβητες λόγω κακής συντήρησης και ρητής εκβιαστικής εντολής του πλοιοκτήτη στο πλήρωμα να πλεύσουν με αυξημένη ταχύτητα για να κερδίσουν χρόνο.

Ο Κρεούζης, ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, με την κατάθεση και τις αποδείξεις του, κερδίζει τη δίκη αποκαθιστώντας την τιμή των νεκρών συναδέλφων του. Ωστόσο, με τη λήξη των ανακρίσεων το μέλλον του Κρεούζη καταστρέφεται. Καμιά ναυτιλιακή εταιρεία δεν θέλει πλέον να τον προσλάβει. Τότε ο Κρεούζης αποφασίζει να αλλάξει τακτική.

Προσλαμβάνεται στην εταιρεία Ρίχτερ και γίνεται υπεύθυνος της νυχτερινής βάρδιας. Παντρεύεται την κόρη του ιδιοκτήτη, τη Χριστίνα Ρίχτερ, την οποία υποδύεται η Μαίρη Χρονοπούλου, κάνοντάς την να τον ερωτευθεί και προάγεται σε γενικό διευθυντή της εταιρείας των ναυπηγείων Ρίχτερ.

Προτεινόμενο Άρθρο Κούκλα η κόρη της Καρολάιν: Σγουρά μαλλάκια κι ένας πραγματικός άγγελος Κούκλα η κόρη της Καρολάιν: Σγουρά μαλλάκια κι ένας πραγματικός άγγελος

Η Χριστίνα κάνει προσπάθειες να εντάξει τον Άγγελο στον κοινωνικό της κύκλο και εκείνος εγκαταλείπει όλους τους παλιούς γνωστούς του. Αργότερα, όμως, καταλαβαίνει ότι και εκείνος είναι ένας από τους υπευθύνους ενός νέου ναυαγίου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον θάνατο του Κωστή, κάνουν τον Κρεούζη να μετανιώσει και να αναθεωρήσει τον τρόπο ζωής του.

Το τραγούδι που εκτόξευσε την καριέρα του Στράτου Διονυσίου

Κοντά στην ολοκλήρωση των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης θέλησε να ντύσει μουσικά τη σκηνή που ο  Νίκος Κούρκουλος βάζει φωτιά στα ρούχα του με ένα τραγούδι.

Ζήτησε από τον Μίμη Πλέσσα να γράψει το τραγούδι και να περιέχει τη φράση “κύμα πικρό”. Με τη σειρά του εκείνος ζήτησε από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο να γράψει τους στίχους και σε μία μόλις μέρα το τραγούδι ήταν έτοιμο.

Ο Στράτος Διονυσίου ερμηνεύει το “Βρέχει φωτιά στην στράτα μου”, η δημοτικότητα του φτάνει στα ύψη και ο ίδιος κλείνει συμφωνία με την ΕΜΙ και το τραγούδι κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών.

Ο Νίκος Κούρκουλος ξεχώρισε για την ερμηνεία του και σε δήλωση του για το γύρισμα του μονολόγου στην ταινία είχε πει: «δεν ήμουν ο Νίκος, ήμουν ο ήρωας του έργου».

Τέλος ο ίδιος ουδέποτε μίλησε δημόσια για τον χαμό του αδερφού του, μονάχα το 1998 σε συνέντευξη του αναφέρθηκε σε εκείνος χωρίς να αποκαλύπτει κάτι για τον θάνατο του.

Ροή Ειδήσεων