Ελλάδα

Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Η Άλκηστις Αγοραστάκη, ηρωίδα του ναυαγίου του πλοίου “Ηράκλειον” το 1966, εμφανίζεται στη σειρά “Το Ναυάγιο” ως σύμβολο θάρρους και αυταπάρνησης.
Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Η ιστορία της Άλκηστις Αγοραστάκη εμφανίζεται ξανά μέσα από τη σειρά “Το Ναυάγιο”, όπου απεικονίζεται ως μία φοιτήτρια που έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίσιμη κατάσταση πνιγμού και επιλέγει να θυσιαστεί για να σώσει πολλούς άλλους ανθρώπους.

Η Φωτεινή Σαραντάκη, τηλεοπτική ηρωίδα της σειράς “Το Ναυάγιο” στο Mega, αποτελεί μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία ηρωισμού και αυταπάρνησης. Βασίζεται στη ζωή της 22χρονης Άλκηστις Αγοραστάκη, η οποία θυσίασε τη ζωή της τον χειμώνα του 1966 κατά το ναυάγιο του πλοίου “Ηράκλειον”, όπου χάθηκαν 191 άνθρωποι. Η νεαρή ηθοποιός Ελίζα Σκολίδη ενσαρκώνει τον ρόλο αυτής της ανδρείας γυναίκας που παλεύοντας με τα κύματα προσπάθησε να σώσει όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσε.

Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Η αναχώρηση του πλοίου την καταδικασμένη νύχτα

Στη φονική αυτή νύχτα της 8ης Δεκεμβρίου του 1966, η Άλκηστις Αγοραστάκη από τα Δελιανά Κισάμου επιβιβάστηκε στο πλοίο «Ηράκλειον», που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει από τη Σούδα με προορισμό τον Πειραιά. Ήταν φοιτήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και προετοιμαζόταν για τις εξετάσεις του πτυχίου της. Ωστόσο, η ζωή είχε διαφορετικά σχέδια για την ίδια.

Ο καιρός ήταν αφόρητα κακός, με τρομερό κρύο και άνεμους που έπνεαν μανιωδώς. Το λιμεναρχείο είχε επιβάλει απαγόρευση απόπλου στα μικρά πλοία λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών. Το πλοίο “Ηράκλειον” των 40.000 τόνων, αν και θεωρούταν ασφαλές, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Το δρομολόγιό του είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα, αλλά η καθυστέρηση ενός φορτηγού ψυγείου, που μετέφερε πορτοκάλια και ζύγιζε 25 τόνους, ανέβαλε την αναχώρηση για είκοσι λεπτά. Παρά την άποψη του τότε λιμενάρχη Χανίων ότι το μεγάλο αυτό φορτηγό δεν θα έπρεπε να επιβιβαστεί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η αντίθετη απόφαση οδήγησε στην αναχώρηση του “Ηράκλειον”. Ήταν το τελευταίο ταξίδι του, όπως αποδείχτηκε λίγες ώρες πιο μετά.

Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Η Άλκηστις Αγοραστάκη και η θρυλική της περιπέτεια στο ναυάγιο της Φαλκονέρας

Η μελαχρινή νέα γυναίκα, αποφασισμένη αλλά και γεμάτη αγάπη, κόρη του τηλεοπτικού καπετάν Στελή όπως την ερμηνεύει εκπληκτικά ο Λεωνίδας Κακούρης, βρέθηκε αντιμέτωπη με την τραγική πραγματικότητα του θανάτου. Μαζί με άλλους 205 επιβάτες και 65 μέλη του πληρώματος, το πλοίο βρισκόταν κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα όταν άρχισε να βυθίζεται. Το φορτηγό, όπως αποδείχτηκε αργότερα από μαρτυρίες, δεν είχε καλή στερέωση και κατά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς των τεράστιων κυμάτων, έσπασε και καρφώθηκε στη μπουκαπόρτα του πλοίου, προκαλώντας έναν μεγάλο σπάσιμο.

Τα παγωμένα ύδατα εισέβαλαν με αγριότητα στο γκαράζ του πλοίου και σύντομα φτάσανε στις καμπίνες της πρώτης κατηγορίας που βρίσκονταν στο κάτω κατάστρωμα. Μέσα σε λίγα λεπτά, όλοι παραδόθηκαν στον απόλυτο πανικό.

Ο πλοίαρχος, Εμμανουήλ Βερνίκος, ανίκανος να ελέγξει την επιδεινούμενη κατάσταση, εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 2:03 τα ξημερώματα. Παράλληλα, ορισμένοι επιβάτες είχαν ήδη παγιδευτεί και πνίγονταν, ενώ άλλοι τρέχανε σε απελπισία και πανικό προς το κατάστρωμα, ψάχνοντας απελπισμένα για μια σανίδα σωτηρίας.

Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Προτεινόμενο Άρθρο Κούκλα η κόρη της Καρολάιν: Σγουρά μαλλάκια κι ένας πραγματικός άγγελος Κούκλα η κόρη της Καρολάιν: Σγουρά μαλλάκια κι ένας πραγματικός άγγελος

Το ατυχές πλοίο Ηράκλειον

Ανάμεσα στους επιβάτες βρισκόταν και η νεαρή φοιτήτρια Άλκηστις Αγοραστάκη. Αντί να παραδοθεί στον πανικό όπως οι άλλοι, εκείνη δεν φώναζε. Αντίθετα, με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία ενθάρρυνε τους συνεπιβάτες της, διένειμε σωσίβια και προσφερόταν για βοήθεια. Ακόμα και όταν το πλοίο βυθίστηκε και βρέθηκε στα παγωμένα νερά, συνέχισε να αγωνίζεται με εξαιρετική γενναιότητα, όχι για να σώσει τον εαυτό της αλλά για να βοηθήσει απεγνωσμένους συνεπιβάτες. Η ανεκτίμητη βοήθειά της σώζει πολλές ζωές εκείνο το βράδυ.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του τότε 23χρονου θαλαμηπόλου Ηλία Κουκουνάκη στη δίκη που ακολούθησε είναι ανατριχιαστική. Οι τραγικές στιγμές του ναυαγίου τον έπιασαν απροετοίμαστον στον ύπνο. Ξύπνησε από τη φασαρία που επικρατούσε στους διαδρόμους, χωρίς να κατανοήσει αρχικά τι συμβαίνει, βρέθηκε σοκαρισμένος σε ένα πλοίο γεμάτο νερά, έτοιμο να βυθιστεί. Χωρίς καμία ελπίδα, ένα χέρι τον έσπρωχνε στους διαδρόμους. Ήταν το ίδιο χέρι που τον πέταξε στη θάλασσα και τον βοήθησε να ανέβει σε μια σχεδία για να σωθεί, καθώς δεν ήξερε να κολυμπήσει.

Η ηρωική κατάληξη της Άλκηστις Αγοραστάκη

Ήταν η Άλκηστις Αγοραστάκη, που μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, αντιμετώπιζε μεγάλα κύματα, σώζοντας πολλούς από τους συνανθρώπους της. Ωστόσο, σε μια μοιραία στιγμή, η γενναία ψυχή της δεν μπόρεσε να αντέξει άλλο το κρύο και την κούραση… Και τότε, η κατάληξη ήταν αναπόφευκτη.

Έγινε ηρωίδα: Η Άλκηστις Αγοραστάκη επέλεξε να χάσει τη ζωή της σώζοντας άγνωστους ανθρώπους από τον θάνατο

Το άψυχο σώμα της Άλκηστις Αγοραστάκη μεταφέρθηκε στον Πειραιά, μαζί με άλλες σορούς και διασωθέντες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο Ηλίας Κουκουνάκης, το άτομο που είχε σωθεί από εκείνη από σίγουρο πνιγμό. Όταν είδε την Άλκηστι να κείτεται νεκρή, ο νεαρός ναυτικός κατέρρευσε, κλαίγοντας με σπαραγμούς στην καρδιά του.

«Έχασα την κόρη μου ηλικίας 22 ετών. Ηρχετο εις Πειραιά διά να δώσει εξετάσεις επί πτυχίω. Έσωσε άλλους και χάθηκε αυτή» κατέθεσε λίγο καιρό μετά το δυστύχημα, ο Γεώργιος Αγοραστάκης, ο πατέρας της Άλκηστις, στο Εφετείο Αθηνών, κατηγορώντας τους πλοιοκτήτες, τους ναυπηγούς και τους αξιωματικούς που επέτρεψαν στο πλοίο να αναχωρήσει. Απαιτούσε αυστηρότερες ποινές από αυτές που είχαν επιβληθεί πρωτόδικα, οι οποίες ήταν από 5 έως 7 χρόνια φυλάκισης για τον ιδιοκτήτη του πλοίου, τον διευθυντή της ναυτιλιακής εταιρείας και δύο αξιωματικούς.

Ένα χρόνο μετά το τραγικό ναυάγιο, η Ακαδημία Αθηνών, κατά την τελετή απονομής των ηθικών διακρίσεών της, τίμησε μετά θάνατον τη νεαρή Κρητικιά με το Αργυρό Μετάλλιο, για τον θαρραλέο ηρωισμό και την αυτοθυσία της. Επιπλέον, μια κεντρική πλατεία των Χανίων αναγνώρισε την προσφορά της, αφιερώνοντάς της το όνομά της. Για τους κατοίκους των Χανίων, η Άλκηστις Αγοραστάκη παραμένει μια ανεξίτηλη συμβολή στην ιστορία τους, ένα ηρωικό παράδειγμα που θα ζει για πάντα στη μνήμη τους.

Η Άλκηστις Αγοραστάκη, μέσα από τη σειρά “Το Ναυάγιο”, επιστρέφει στη μνήμη μας ως ένα ανεξίτηλο παράδειγμα ανθρώπινης γενναιοδωρίας και θυσίας, συνεχίζοντας να εμπνέει γενιές με την ιστορία της αυτοθυσίας της για να σώσει άλλους ανθρώπους.

Ροή Ειδήσεων